Kapesní průvodce dietologií | Dospělí Set anglického originálu s českým překladem
Kód: 9789086597543Detailní popis produktu
Dietetic Pocket Guide je stručná a velmi přehledná publikace, zabývající se klinickou výživou, kterou recenzovali mezinárodní odborníci. Obsahuje mnoho tabulek a grafů, referenčních hodnot, klasifikace nemocí a stavů, současná doporučení a informace o adekvátní nutriční podpoře.
Český překlad je určen jako pomůcka pro práci s anglickým originálem a je jeho nedílnou součástí. Aby byly dodrženy podmínky vydavatele o nešíření českého překladu bez originální knihy, jsou v českém překladu vynechány číselné údaje tabulek a grafů. Čísla jsou snadno dohledatelná v originální publikaci, jelikož český text má zachováno stejné stránkování a velmi podobnou grafiku jako originální text. Přidanou hodnotou práce s originálním textem se tak stane přirozené zapamatování odborných termínů v angličtině.
Kniha vznikla díky dobrovolnické práci členů České asociace nutričních terapeutů, kteří knihu přeložili ve svém volném čase bez nároku na honorář.
Grafické zpracování a tisk českého překladu zajistila společnost B. Braun Medical.
Přehled témat, která naleznete v publikaci:
Nutriční stav
1.1. Měření tělesné hmotnosti a výšky
1.2. Podváha, normální hmotnost, nadváha, obezita
1.3. Podvýživa (synonymum: malnutrice)
1.4. Screeningové nástroje pro hodnocení podvýživy
1.5. Sarkopenie a křehkost
Potřeba energie, bílkovin a tekutin
2.1. Energetický metabolismus
2.2. Potřeba energie
2.3. Potřeba bílkovin
Makro a mikroživiny
3.1. Makroživiny
3.2. Mikroživiny
Gastrointestinální trakt; trávení a vstřebávání
4.1. Ústa a chuť
4.2. Gastrointestinální trakt
4.3. Vodní bilance
4.4. Vliv zkrácené délky střeva (syndrom krátkého střeva) na absorpční kapacitu
Klasifikace orgánového selhání a onemocnění
5.1. Orgánové selhání
5.2. Další hodnocení (skóre) specifická pro daná onemocnění
5.3. Nádorová onemocnění
5.4. Klasifikace v intenzivní péči
5.5. Dědičné metabolické poruchy
Laboratorní hodnoty
6.1. Obecné násobky jednotek
6.2. Referenční rozmezí v klinické chemii
6.3. Bílkoviny v krvi
6.4. Anémie
6.5. HbA1c
6.6. Kalciofosfátová rovnováha
6.7. Hodnoty krevních plynů (Astrup)
6.8. Laboratorní monitoriování při parenterální výživě (EV,PV)
6.9. Realimentační syndrom
6.10 Osmolarita a osmolalita
Tělesné odpady
7.1. Stolice
7.2. Moč
7.3. Složení tělních tekutin
Interakce potravin s léčivy, interakce léčiv s potravinami a strategie rehydratace
8.1. Interakce potravin s léčivy
8.2 Interakce léčiv s potravinami
8.3. Rehydratační strategie
Složení těla
9.1. Složení těla
9.2. Metody měření tělesného složení
Hodnocení dalších výstupů tělesného, funkčního, psychologického a sociálního stavu
10.1. Tělesný stav
10.2. Funkční stav
10.3. Psychický stav
10.4. Sociální stav (kvalita života)
10.5. Komplexní hodnocení zdravotního stavu
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.